Umeå SOM STAD

Umeå är Sveriges 13:e största tätort med omkring 86 300 invånare. Umeå är kallad björkarnas stad, på grund av mängden björkträd som är placerade runt om i staden. Staden är belägen vid fina Umeälven som även delar upp staden i två delar. Staden blev 2014 europeisk kulturhuvudstad.

Om Campus

Sedan 1965 har Umeå varit en Universitetsstad. Universitetet ligger ungefär 2 km från Umeås stadskärna och de flesta av universitetets lokaler ligger inom området som kallas campus. Vid Umeälven nära centrala Umeå finns Konstnärligt campus som inrymmer Arkitekthögskolan, Designhögskolan, Konsthögskolan, Bildmuseet och den konstnärliga inkubatorn Sliperiet.

De program som är medlem i Umsys kommer alltså befinna sig i MIT-huset inom campusområdet, nära sjukhuset och det huvudsakliga universitetsområdet.

Tips på restauranger och caféer

Kulturbageriet

Ett mysigt fik, brödbutik och restaurang som bjuder på nybakat, varje dag. Ett ställe som månar om naturliga råvaror och leverantörer. Kulturbageriet erbjuder många olika fikabröd och kaffesorter, färska mackor och soppor till lunch samt stenugnsbakad pizza på kvällen. Ligger i Väven-kvarteret i närheten av Umeås stadsbibliotek.

Kaféet på Västerbottens Museum

Detta kafé ligger i Västerbottens museum på området Stadsliden även kallat Gammlia. Mysigt och lugnt fik i närheten av Umeås historia. Kaféet erbjuder olika fikabröd, soppor, pajer, mackor och sallader. Deras chokladbollar sägs vara dom bästa i Umeå. Studenter får dessutom 10% rabatt och gratis Wifi (!).

Rost mat och kaffe

Ett fik och lunchställe som erbjuder, frukost, lunch, middag och kaffe varje vardag. Ett vegansk/vegetariskt kafé med färska råvaror och mysig miljö. Ligger mitt i centrum i närheten av Vasaplan.

Orangeriet

En oas mitt i Umeå centrum med medelhavstema. Här får du njuta av hamburgare, pasta, sallader och mycket mer! Dessutom består restaurangen av flera boulebanor som man när som helst kan boka. Det finns även ett pingisbord, darttavla, shuffleboard och sällskapsspel att underhålla sig med.

Som student finns det en del förmåner här såsom studentburgare med bärs för en billigare peng och gratis boule på vissa dagar. Förutom detta är det ett fantastiskt ställe att bara dra till när du vill hänga med dina vänner!

Bastard burgers

En nyöppnad restaurang i centrum som serverar ”Norrlands egna streetfood”. Här handlar det om bra kött och bra bröd för att bilda en bra hamburgare. Det finns även ett väldigt bra utbud för vegetarianer/veganer! Såklart får du alla burgare för en rimlig peng. Även här finns det ett shuffleboard att spela vid. Det perfekta stället att halka in efter en lång pluggdag!

Cinco

En restaurang och nattklubb som har en miljö med skön musik och god mat. Konceptet går ut på att dela maten på bordet med sitt sällskap, därför serveras spansk tapas med utplockad dryck för att matcha maten. En Umeå restaurang med spansk touch som på fredagar och lördagar blir till nattklubb!

På campus

På Campus finns det en rad olika kaféer, såsom Mitum, Café Lindell och Raw food på IKSU. Det finns även en del lunchställen såsom Taj Mahal, Little Indian, Raw food, Eurorest, E-puben och Fantastisk grill.

Tips på underhållning

Inne i själva stadsområdet finns ett helt skogsområde sparat, även kallat Stadsliden/Gammlia som har bland annat elljusspår och stadsmuseum. På vintern går det att åka längdskidor på elljusspåret och vid museet brukar en årlig julmarknad hållas.

Om man är sportintresserad finns det många olika sporter man kan åka och titta på eller engagera sig i, under sin tid i Umeå. Såsom fotboll, basket, handboll, innebandy, ishockey och skidåkning.

För dig med intressen inom konst och design kan man njuta av Bildmuseets konstutställningar och evenemang, alltid med fri entre. Bildmuseet ligger vid Konstnärligt campus nere vid Umeälven.

I Umeå finns även Norrlandsoperan, en scenisk och konstnärlig verksamhet inom opera, dans, musik samt Vita kuben. Här kan du njuta av föreställningar inom en rad olika genrer! Ett annat hus för föreställningar och mer konserter i Umeå är IDUN, folkets hus där många spännande artister håller konserter varje år.

Ett sista tips på underhållning i Umeå är såklart att hålla utkik efter olika evenemang på facebook. Där publiceras nämligen en hel del olika evenemang som man kan delta i, studentevenemang, kulturevenemang och en massa annat!

transport

Det enklaste transportmedlet för studenter i Umeå är cykel, där du kan ta dig överallt i staden på omkring 15 minuter. Har du ingen cykel? Lugn, det dyker upp cyklar på blocket hela tiden som är fullt funktionella. Annars är även buss rekommenderat som färdmedel. Två huvudhållplatser där de flesta bussar stannar och avgår från, är Vasaplan (i centrum) och Sjukhuset (vid campusområdet).

Bussbiljetter går enkelt att köpa via telefon genom appen ”Ultra” men det går även att betala med kort på bussen. Vid köp av busskort finns det två biljettkontor på respektive huvudhållplatser. Det går såklart även att köpa periodkort och besökskort via appen. Umeå flygplats ligger endast 4 km från Centrum, vilket gör det enkelt att ta sig till och från staden antingen med cykel eller buss.

allmänna tips!

Andra övriga tips för den nyfikne är att kolla på visitumea.se för olika aktiviteter och sevärdheter runtom Umeå. Det finns även en hel del tips på Umeå studentkårs hemsida.

Letar du boende? det finns en del föreningar du kan gå med i, såsom rikshem.se, hsb.se och bostaden.se, men dessa är det ofta lång kötid på. Därför kan det vara värt att kolla på blocket på bostäder, gå med i facebookgrupperna: Lägenheter i Umeå och Lägenheter Säljes/uthyres/Bytes/sökes i Umeå eller hör dig runt hos bekanta i Umeå om de vet någon som vill hyra ut.

UMSYS Umeå systemvetarförening
MIT-huset, Campustorget 5
90187 Umeå