välkommen

Välkommen till Digital Medieproduktion och Systemvetenskapsprogrammet vid Umeå Universitet! För att underlätta för dig som student har vi samlat lite praktisk information rörande din studietid här i Umeå!

Sök Studiemedel

Det är klokt att söka studiemedel i god tid. I början av terminen kommer det många in ansökningar och det kan därför ta lite tid innan CSN har hunnit handlägga allting, och du kan få vänta på besked och pengar. Fundera över hur mycket pengar du kommer att behöva, och om du har tjänat pengar som kan påverka hur mycket studiestöd du kan få - Har du sommarjobbat till exempel? Kom ihåg att lämna din studieförsäkran när du börjat och registrerat dig på kursen.

Läs mer om studiestöd på CSN egna hemsida.

Studentrabatter

Läs mer om de olika studentrabatter du får med Mecenat-kortet eller Studentkortet. Utöver dessa får du rabatt med Umeå Studentkår på biobiljetter, folkuniveristet, kårexpeditionens apoteksvaror eller IKSU.

Studenthälsan

Studenthälsan hjälper dig med frågor som rör din hälsa och dina studier. De erbjuder stödsamtal, hälsorådgivning, kurser och föreläsningar. Du kan även testa dig för könssjukdomar.

Du kan vända dig till studenthälsan om du känner dig stressad, orolig, nedstämd eller om har frågor om relationer. Det kan handla om dina alkohol- eller tobaksvanor, att du har svårt att sova eller annat som rör din hälsa. Alla tjänster är gratis och Studenthälsan har tystnadsplikt.

Läs mer om Studenthälsan här!

Boende

Letar du boende? Det finns många föreningar/hemsidor du söka boende på.
Här följer några exempel:

Det kan vara bra att ställa sig i bostadskö så fort som möjligt efersom det är ett högt tryck på bostäder i Umeå. Hör dig för bland bekanta i Umeå om de vet någon som vill hyra ut.

transport

Det enklaste transportmedlet för studenter i Umeå är cykel, där du kan ta dig överallt i staden på omkring 15 minuter. Har du ingen cykel? Lugn, det dyker upp cyklar på Blocket hela tiden som är fullt funktionella. Annars är även buss att rekommendera som färdmedel. Två huvudhållplatser är Vasaplan (i centrum) och Universitetssjukhuset (vid campusområdet).

Bussbiljetter går enkelt att köpa via telefon genom appen ”Ultra” men det går även att betala med kort på bussen. Vid köp av busskort finns det två biljettkontor på respektive huvudhållplatser. Det går såklart även att köpa periodkort och besökskort via appen. Umeå flygplats ligger endast 4 km från Centrum, vilket gör det enkelt att ta sig till och från flygplatsen antingen med cykel eller buss.

Läs mer om Ultra här!

UMSYS Umeå systemvetarförening
MIT-huset, Campustorget 5
90187 Umeå